Wat hebben ondernemingsrecht en arbeidsrecht met elkaar te maken?

Wat hebben ondernemingsrecht en arbeidsrecht met elkaar te maken?

Er zijn zoveel verschillende rechten die allemaal op elkaar lijken. Elk advocatenkantoor in Veenendaal is weer ergens anders gespecialiseerd in. Ben je benieuwd wat advocaten hiervoor doen, wat ondernemingsrechten en arbeidsrechten zijn en met elkaar te maken hebben? Dat is hier te lezen in dit blog.

Wat is een ondernemingsrecht?

 Dit gaat over de rechten van een rechtspersoon, of terwijl een onderneming die als doel heeft winst maken. Een rechtspersoon is niet iemand, het is het bedrijf. Wanneer je een bedrijf start moet je kiezen welke rechtsvorm jij wilt aangaan als bedrijf. Bijvoorbeeld een besloten vennootschap. Het ondernemingsrecht wordt dan vaak onderverdeeld in de rechtspersonenrecht. Deze gaan over alle rechtspersonen, de nv en bv kunnen ook onder iets anders vallen, genaamd vennootschapsrecht.

Dingen die bij ondernemingsrecht komen kijken kun je vaak laten nakijken bij advocaten Veenendaal. Advocaten kunnen je namelijk helpen maar ook advies geven. De dingen waarbij geholpen kan worden zijn, bijvoorbeeld overnames, verkoop van de onderneming, contracten, financiering etc. 

Verengingen en stichtingen vallen niet onder ondernemingsrecht, dit omdat zij niet als doel hebben om winst te maken. Het is dus belangrijk dat jou doel is winst maken, anders kan je geen ondernemingsrecht krijgen.

Wat is arbeidsrecht?

 Bij arbeidsrecht wordt er gekeken naar de relatie tussen werknemer en werkgever. Dingen waar je aan kunt denken zijn ontslag, arbeidsovereenkomsten etc. Deze recht is nodig, met deze recht wordt de werknemer beschermt tegen de hogere positie van de werkgever. De werkgever wordt hierdoor verplicht verschillende dingen te doen, de werkgever moet zijn werknemers vakantie geven, minimumloon betalen etc. Het ontslag wordt ook verwerkt in het arbeidsrecht.

Je kan zelfs een arbeidsrecht advocaat inschakelen, dit wordt gedaan als er problemen zijn. Deze advocaat kan je eigenlijk op alle juridische vlakken helpen. Denk jij dat je te weinig salaris krijgt, arbeidsovereenkomst is niet naar wens, je bent het niet eens met je ontslag etc. Hier kan een arbeidsadvocaat je goed mee helpen.

Wat de rechten met elkaar te maken hebben

Ondernemingsrecht gaat over de regels die zijn gemaakt in een onderneming. Deze onderneming dient wel als doel winst maken te hebben, anders is hier geen ondernemingsrecht aanwezig. In een bedrijf waar dit het geval is, zijn ook werknemers en werkgevers aanwezig. Voor deze mensen is ook een wet gemaakt. De arbeidsrecht gaat hierover. Arbeidsovereenkomsten kunnen met deze recht worden opgesteld, werkgevers moeten minimumloon geven en nog veel meer andere dingen.

Om een onderneming te hebben moet je dus rekening houden met verschillende rechten. Deze verschillende rechten hebben allemaal met elkaar te maken om de onderneming 1 geheel te laten worden. Zo ook het arbeidsrecht en het ondernemingsrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *